Laser ile Kornea Refraksiyon Cerrahisi

Refraksiyon kusurlarımiyopi (uzağı görememe), hipermetropi(yakını görememe), ve astigmat (görüntü eksenlerinin tam çakışmaması)  olarak adlandırılır. Bu görme kusurlarında gözlük veya kontakt lens ile net bir görüşe ulaşılabilir.
Laser refraksiyon cerrahisi;  gözlük veya kontakt lense bağımlılığı ortadan kaldırmak için uygulanmaktadır. Odaklanmadaki sorun, korneanın laser ile tıraşlanması yoluyla düzeltilmektedir.

Excimer Laser, göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan birkaç çeşit laserden  bir tanesidir. Herhangi bir ısınma etkisi veya komşu doku zedelenmesi olmaksızın, hedef dokuyu planlandığı şekilde çok hassas olarak şekillendirir. Mikron düzeyinde hassasiyetle çalışan son derece güvenli bir teknolojidir. Modern excimer laser cihazlarının vazgeçilmez özelliklerinden birisi de, laser uygulaması esnasında göz hareketlerine kilitlenerek hep doğru eksene tedaviyi yönlendiren tracking/takip sistemidir.

LASIK yöntemi, excimer laser uygulamalarının en sık ve popüler şeklidir. Bu uygulamada, öncelikle korneanın ön yüzeyinde 120 mikron kalınlığında, flep olarak adlandırılan bir kapakçık,  mikrokeratomdenen çok gelişmiş bir cihaz yardımıyla hazırlanır. Flep hazırlığında Femtosaniye Laser teknolojisi de kullanılabilir. Bu kapakçığın gerisindeki stroma denen korneanın ana tabakasına laserle düzeltme yapılır. Flebin yerine yayılarak yerleştirilmesi sonrasında yaklaşık 5-6 saatlik bir rahatsızlık dönemi sonrası göz rahatlar. Bu dönemdeki batma,sulanma,ışık hassasiyeti gibi şikayetler geçince rahatça bakan ve gözlüksüz görebilen bir gözle yeni bir hayat başlar.

LASEK ve PRK olarak adlandırılan  yüzey laser yöntemlerinde de; aynı laser tıraşlaması, kapakçık hazırlanmadan, kornea yüzeyindeki, epitel denen, ön yenilenebilir hücre katmanının ardına uygulanır. Bu yöntemde iyileşme süreci 2-4 gün ve şikayetler daha yoğundur. Ancak korneanın doku bütünlüğüne daha az etki oluştuğu için özellikle ince kornealarda tercih edilen, çok güvenli bir uygulamadır.

Wavefront inceleme, gözün odaklanma sisteminin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir. Bu ölçüme göre, kişiye özel tedavi şeması planlanır ve excimer laser ile LASIK veya yüzey laser uygulamalarıyla düzeltme yapılır. Bu yöntemin en bariz avantajı daha nitelikli görüş ve özellikle de laser uygulanan bazı gözlerdeki gece görme ve ışık dağılması şikayetlerinin olmamasıdır.

Tüm bu uygulamaların, ancak; gözlük gereksinimi dışında başka hiçbir sorunu olmayan sağlıklı gözlerde ve yapılan topografik ölçümlere göre kornea yapısı lasere uygun bulunan kişilerde yapılabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca göz numarasının ilerlemesinin durmuş olması en temel kurallardandır. Laser tedavisi eğer uygun kişilerde uygulanırsa güvenli, etkili ve başarılı bir yöntemdir. Bu kararın verilmesi de ayrıntılı bir muayene ve değerlendirme ile mümkündür.

Son Güncelleme: 17 Oca 2024


DİKKAT!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
X
İnternet sitemizi ziyaret ederek Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.

E-Sonuç

Sizi Arayalım