Memede Kızarıklık ve Döküntü

Memede Kızarıklık ve Döküntü

Deri döküntüleri kızarıklık, döküntüler ve iltihaplanma ile karakterizedir. Çoğu durumda, göğsünüzde kızarıklık görmek, vücudun her yerinde cildi etkileyen bir şeyle ilgilidir. Ancak, sadece göğüslerde bulunabilen kızarıklık ve döküntüler bazı ciddi durumların varlığına işaret edebilir.

 

Meme döküntüsü nedir?

İltihaplanma, kızarıklık ve diğer renk değişimlerinin tümü deride döküntü belirtileridir. Göğüslerde meydana gelen kızarıklık genel bir cilt durumuyla ilgili olabileceği gibi meme kanseri gibi daha ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Altta yatan nedeni belirlemek erken tedavi için önemlidir.

 

Meme döküntüsünün en yaygın nedenleri nelerdir?

Dermatit

Egzama

Maya enfeksiyonları

İsilik

Böcek ısırığı

Zehirli Sarmaşık

Alerjik reaksiyonlar

Kurdeşen

Sedef hastalığı

Uyuz

Sebore

Yukarıda listelenen döküntüler özellikle göğüslerle ilişkili değildir - göğüsler de dahil olmak üzere vücudun hemen hemen her yerinde görünebilirler.

Kızamık, su çiçeği veya zona gibi viral durumlar da meme bölgesinde kızarıklıklara neden olabilir. Yukarıda listelenen durumlarda olduğu gibi, bunlar göğüslerin belirli bir bozukluğuna bağlı değildir ancak, ciddi sağlık sonuçları olabilir ve mümkün olan en kısa sürede incelenmeli ve tedavi edilmelidir.

Bazı emziren kadınlarda meme uçları bebeğin ağzı, sıkı giysiler veya nem nedeniyle tahriş olduğundan meme ucunda dermatit veya egzama oluşabilir. Emzirmeyen kadınlarda da meme başı ve meme başı egzaması da görülebilir.

İnflamatuar meme kanseri. Kanser hücreleri meme derisinde bulunan lenf damarlarına girdiğinde gelişen agresif bir kanser türüdür. Damarlar kanser hücreleri tarafından tıkanarak bloke edildiğinde semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Bunlar şunları içerir:

Kalınlaşmış cilt

Enfeksiyona benzeyen döküntü veya tahriş

Kırmızı, şiş ve sıcak meme

Göğüste portakal kabuğuna benzer çukurlu cilt

Mastit

Mastitis, emziren kadınlarda, genellikle doğumdan sonraki üç ay içinde meydana gelen, memenin ağrılı bir şişmesidir. Tıkalı bir kanal veya süt akışını yavaşlatan veya engelleyen başka bir faktör nedeniyle meme içinde süt biriktiğinde enfeksiyon oluşur. Bu, meme ucunun derisindeki kırılmalar bakterilerin içeri girmesine izin verdiğinde de olabilir. Belirtiler hızla gelişir ve şunları içerir:

Meme şişmesi

Ağrı

Meme derisinde kızarıklık

Dokunulduğunda sıcak olan cilt

Ateş

Baş ağrısı

Meme başı akıntısı

Grip benzeri semptomlar

Emzirmeyen kadınlarda da meme ucunun çatlaması, ağrıması veya bakterilerin süt kanalına girmesine izin veren meme ucunun delinmesi sonucu mastitis gelişmesi mümkündür.

Meme apsesi, bakteriyel bir enfeksiyonun nedeniyle meme derisinin altında irin birikmesidir. Apse, genellikle tedavi edilmemiş mastitis ile ilişkilidir ve çoğunlukla emziren kadınları etkiler. Emzirmeyen kadınlarda mastitis veya meme apsesinin en yaygın nedeni ise meme ucunun arkasındaki kanalların büyüdüğü ve bakteri içeren salgıları barındırabildiği bir durum olan kanal ektazisidir.

Belirtiler şunları içerir:

Kırmızı ve iltihaplı cilt

Dokunulduğunda sıcak olan cilt

Ateş

Lokalize şişlik

Meme kanalı ektazisi (duktal ektazi), memedeki süt kanallarının genişlediğinde duvarları kalınlaştığında ortaya çıkan kanserli olmayan bir durumdur. Sonuç olarak, kanal tıkanarak sıvı birikmesine neden olur. Bu durum genellikle hiçbir belirtiye neden olmaz ve yalnızca başka bir meme durumu için yapılan biyopsi sırasında fark edilir. Belirtiler ortaya çıkarsa, şunları içerebilir:

Meme ucundan kalın beyaz diş macunu kıvamında akıntı

Meme ucunda ve çevresindeki meme dokusunda hassasiyet ve kızarıklık

Ters (içe dönmüş) meme ucu

Etkilenen süt kanalının etrafındaki yara dokusu, kanserle karıştırılabilecek belirgin bir yumruya neden olur.

Memenin durumunun net bir resmini elde etmek için bir ultrason veya mamografi yapılabilir. Bir yumru varsa, kanser olmadığından emin olmak için biyopsi yapılabilir.

Memenin Paget hastalığı, meme ucunun derisini içeren ve areolaya (meme ucunun etrafındaki koyu renkli cilt) yayılabilen nadir bir meme kanseri türüdür (tüm meme kanseri vakalarının yüzde 1 ila 4'ü).

Memenin Paget hastalığında, meme başında ve areola derisinin üst tabakasında kanser hücreleri bulunur. Bu hücreler, doku biyopsisi sonrası mikroskop altında bakıldığında tanımlanır. Meme içindeki tümörlerden gelen kanser hücrelerinin süt kanalından geçip meme ucunda birikip birikmediği veya kanserin sadece meme ucunda ayrı ayrı gelişip gelişmediği henüz kesinlik kazanmamıştır.

Hastalığın belirtileri şunları içerir:

Meme ucunda kaşıntı, karıncalanma veya kızarıklık

Pul pul olmuş veya kalınlaşmış cilt (egzamaya benzeyen)

Düzleşmiş meme ucu

Meme ucunun derisinden sarı veya kanlı sızıntı

 

Meme döküntüsü nasıl tedavi edilir?

Pek çok yaygın döküntü tedavisi, ciltte tahriş edici maddelerden kaçınmayı gerektirir. Alerjik reaksiyona neden olan sabunlar veya kozmetikler, belirli türdeki giyim malzemeleri, sutyen veya giysiden kaynaklanan sürtünmeyi gibi. Doktorunuza danıştığınızda size bir ilaç veya topikal merhem reçete edilebilir. Çoğu durumda, döküntü, genel sağlık için büyük bir risk oluşturmadan düzelir.

Su çiçeği, zona veya kızamık gibi viral bir enfeksiyon nedeniyle oluşan döküntüler, bir cilt hastalığı olarak değil, sorunun kaynağında (yani virüs) tedavi edilmelidir.

İnflamatuar meme kanseri, kapsamlı bir muayene ve doku biyopsisi (bir doku örneğinin mikroskop altında incelenmesi) sonrasında teşhis edilir.

Mastit tedavisi genellikle enfeksiyonla savaşmak için antibiyotiklerden oluşur. Bu yaklaşık bir hafta içinde yardımcı olmazsa, kanser olmadığından emin olmak için bir cilt biyopsisi yapılmalıdır. İnflamatuar meme kanseri ve mastitisin bazı semptomları benzerdir, bu nedenle ortaya çıkan semptomların kesin nedenini hızlı bir şekilde bulmak önemlidir.

Meme apsesinin tedavisi, enfekte bölgeden irin boşaltılması ile gerçekleşir. Enfeksiyon küçükse, bir şırınga ve iğne kullanılabilir. Büyük bir enfeksiyon ise, uygun drenajı sağlamak için deride küçük bir kesi gerekebilir. Her iki durumda da işlem sırasında ağrıyı engellemek için bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik ilaçlar kullanılır.

Meme kanalı ektazisinin semptomları, herhangi bir spesifik tedavi olmaksızın kendi kendine düzelebilir. Bazı durumlarda sıcak kompresler kullanılabilir. Gerekirse anormal kanal cerrahi olarak çıkarılabilir.

Memenin Paget hastalığının tedavisi, meme ucunun ve areolanın çıkarılmasını ve altta yatan bir tümör tespit edilmediyse tüm memenin radyasyona maruz bırakılmasını içerir. Tümörler varsa, kanserin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak cerrahi olarak çıkarılması veya mastektomi gerekebilir.

 

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Meme döküntüsüne enfeksiyon, ateş, meme dokusunda veya koltuk altında bir yumru, boğazda şişme eşlik ediyorsa veya 2 haftadan uzun süren döküntülerde mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.

 

 

 

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.

Son Güncelleme: 17 Oca 2024


DİKKAT!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
X
İnternet sitemizi ziyaret ederek Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.

E-Sonuç